Türk tüketicisi mutfakta lider... Tava-tencereye ilgi büyük
Türk tüketicisi mutfakta lider... Tava-tencereye ilgi büyük
Türk tüketicisi mutfakta lider... Tava-tencereye ilgi büyük
Haber Giriş Tarihi: 08.06.2025 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2025 17:05
Kaynak:
İGF Haber
2024’te Türkiye dahil 12 ülkede yapılan Tava-Tencere Kategorisi Tüketici Kullanım Alışkanlıkları Araştırması, Türklerin mutfakta geçirdiği zamanın ve pişirme kültürünün uluslararası düzeyde öne çıktığını ortaya koydu.
İSTANBUL (İGFA) - Türkiye’de 18 yaş üstü bin kişinin katıldığı araştırma, Türk toplumunun mutfakla derin bağını ve sofistike pişirme alışkanlıklarını gözler önüne serdi.
Kasım-Aralık 2024’te gerçekleştirilen çalışma, Türkiye’nin evde yemek pişirme sıklığında Mısır ve Brezilya’dan sonra üçüncü sırada olduğunu gösterdi. Haftada beş saatten fazla mutfakta zaman geçiren Türk tüketicileri, 17’den fazla tava-tencere çeşidiyle Brezilya ve İtalya’yı geride bıraktı. Ayrıca, yüzde 44’ü şık ve modern ürünleri tercih ediyor.
TAVA-TENCEREYE BÜYÜK İLGİ
Araştırmaya göre, Türklerin yüzde 60’ı tava-tencere kategorisine yoğun ilgi gösteriyor; bunların yüzde 25’i “yemek pişirme tutkunu” olarak tanımlanıyor. Sağlıklı beslenme her yaşta ön planda; yüzde 80’i kilo yönetimi veya diyeti önemsiyor. Evde yemek yapma, ekonomik ve sağlıklı yaşamı destekleyen bir alışkanlık olarak öne çıkıyor.
Satın alma kararlarında sağlamlık, uzun ömürlülük ve güvenli kullanım başı çekiyor. yüzde 39’u premium ürünlerin daha iyi pişirdiğine inanıyor, yüzde 38’i kaliteli bir ürüne daha fazla para ödemeye hazır. Uzun ömürlülük, tencere tercihlerinde birinci sırayı alırken, dayanıklı kaplama en çok aranan özellik.
İNOVASYON VE SET TERCİHİ ARTIYOR
Seramik kaplamalı ürünler yükselişte; zamanlayıcılı, basınç kontrollü düdüklü tencereler ise hızlı pişirme ve besin değerini koruma açısından popüler. Çıkarılabilir saplı setler “üst segmente geçiş” olarak görülüyor; farklı boy ve işlevdeki setler tercih ediliyor. Büyük setlere yatırım yapmaya sıcak bakılıyor.
Z KUŞAĞI MUTFAKTAN UZAK
Z Kuşağı, dışarıda yemek yemeyi tercih ederek mutfağa mesafeli.
Temel ihtiyaçlara yönelik ürünlerle yetiniyorlar, ancak internetten tarif arama ve online alışverişte diğer kuşaklara göre daha aktif.
2016’da yüzde 8 olan online mutfak ürünü satın alma oranı, 2024’te yüzde 36’ya ulaştı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Türk tüketicisi mutfakta lider... Tava-tencereye ilgi büyük
Türk tüketicisi mutfakta lider... Tava-tencereye ilgi büyük
2024’te Türkiye dahil 12 ülkede yapılan Tava-Tencere Kategorisi Tüketici Kullanım Alışkanlıkları Araştırması, Türklerin mutfakta geçirdiği zamanın ve pişirme kültürünün uluslararası düzeyde öne çıktığını ortaya koydu.
İSTANBUL (İGFA) - Türkiye’de 18 yaş üstü bin kişinin katıldığı araştırma, Türk toplumunun mutfakla derin bağını ve sofistike pişirme alışkanlıklarını gözler önüne serdi.
Kasım-Aralık 2024’te gerçekleştirilen çalışma, Türkiye’nin evde yemek pişirme sıklığında Mısır ve Brezilya’dan sonra üçüncü sırada olduğunu gösterdi. Haftada beş saatten fazla mutfakta zaman geçiren Türk tüketicileri, 17’den fazla tava-tencere çeşidiyle Brezilya ve İtalya’yı geride bıraktı. Ayrıca, yüzde 44’ü şık ve modern ürünleri tercih ediyor.
TAVA-TENCEREYE BÜYÜK İLGİ
Araştırmaya göre, Türklerin yüzde 60’ı tava-tencere kategorisine yoğun ilgi gösteriyor; bunların yüzde 25’i “yemek pişirme tutkunu” olarak tanımlanıyor. Sağlıklı beslenme her yaşta ön planda; yüzde 80’i kilo yönetimi veya diyeti önemsiyor. Evde yemek yapma, ekonomik ve sağlıklı yaşamı destekleyen bir alışkanlık olarak öne çıkıyor.
Satın alma kararlarında sağlamlık, uzun ömürlülük ve güvenli kullanım başı çekiyor. yüzde 39’u premium ürünlerin daha iyi pişirdiğine inanıyor, yüzde 38’i kaliteli bir ürüne daha fazla para ödemeye hazır. Uzun ömürlülük, tencere tercihlerinde birinci sırayı alırken, dayanıklı kaplama en çok aranan özellik.
İNOVASYON VE SET TERCİHİ ARTIYOR
Seramik kaplamalı ürünler yükselişte; zamanlayıcılı, basınç kontrollü düdüklü tencereler ise hızlı pişirme ve besin değerini koruma açısından popüler. Çıkarılabilir saplı setler “üst segmente geçiş” olarak görülüyor; farklı boy ve işlevdeki setler tercih ediliyor. Büyük setlere yatırım yapmaya sıcak bakılıyor.
Z KUŞAĞI MUTFAKTAN UZAK
Z Kuşağı, dışarıda yemek yemeyi tercih ederek mutfağa mesafeli.
Temel ihtiyaçlara yönelik ürünlerle yetiniyorlar, ancak internetten tarif arama ve online alışverişte diğer kuşaklara göre daha aktif.
2016’da yüzde 8 olan online mutfak ürünü satın alma oranı, 2024’te yüzde 36’ya ulaştı.
Kaynak: İGF Haber
Son Haberler
Bursa Nilüfer'den Dünya Sağlık Örgütü Konferansı’na katkı
Ümit Özdağ Başkanlık Divanı'nı topladı... Yeniden sahaya döndü
Antalya Büyükşehir Hizmet Binasına ‘Erişilebilirlik Belgesi’
Bursa Nilüfer’de yangın! Söndürüldü
Mehmet Murat Çalık’ın avukatından 'sağlık' gerekçeli tahliye çağrısı
Konya’da raylı sistem genişliyor
Spor ve eğlence Osmangazi'de 'Sutopu'nda birleşti
Sınır kapılarında yoğunluk önlemi... Kapıkule’de yazlık yeni düzenlemeler
İzmit Belediyesi'nden konforlu ve güvenli dokunuş
Bursa Gemlik'te Uğur Böcekleri doğayla buluştu
İstanbul Bakırköy’de gastronomi rüzgârı esecek
36. Uluslararası çocuk resimleri yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu
Muğla Milas Belediyesi karakılçık buğday hasadı gerçekleştirdi
Arifiye SAMEK’te yılsonu heyecanı: Sanat ve emek bu sergide buluştu
İstanbul Büyükşehir'den öğrencilere karne şenliği