Kimileri stresten ötürü iştahını kaybederken kimileri yüksek kalorili atıştırmalıklara yönelerek sağlığını riske atabiliyor. Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, sınav döneminde zihinsel performansı destekleyen, odaklanmayı artıran ve kaygıyla başa çıkmaya yardımcı olan sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.
İSTANBUL (İGFA) - Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, sınav döneminde öğrencilerin kahvaltıyı atlamaması gerektiğini belirterek, dengeli beslenmenin başarıyı artırdığını vurguladı.
Sınav dönemlerinde öğrenciler sıklıkla kahvaltıyı atlıyor, ancak Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu söyledi. Diyetisyen Öztürk, uyandıktan sonra bir saat içinde yapılacak kahvaltının enerji verdiğini ve konsantrasyonu artırdığını belirterek, "Yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, ceviz ve mevsim sebzeleriyle hazırlanan bir kahvaltı, zihinsel odaklanmayı destekler. Sınav sabahı yağlı ve sindirimi zor besinlerden kaçınılmalı” dedi.
Öğün atlama veya abur cuburun zihinsel performansı düşürdüğünü ifade eden Öztürk, "Her öğünde sebze, tam tahıllı karbonhidrat, sağlıklı yağ ve protein öneriyor. Tavuk, balık, bulgur, zeytinyağı ve probiyotikler bağışıklığı güçlendiriyor. Ara öğünlerde ise çiğ badem, kefir, tam buğday ekmeği ile peynir veya meyve-yoğurt gibi seçenekler kan şekerini dengede tutuyor" dedi.
Basit Şekerden Kaçının, Omega-3 Tüketin
Şekerli gıdalar yerine kuru meyve, yulaf ve tam tahıllar tercih edilmesini öneren Öztürk, hafızayı destekleyen Omega-3 kaynakları için haftada 2-3 kez somon, uskumru gibi balıklar, ceviz ve semizotu önerdi. Öztürk, sınav öncesi çikolata tüketiminde ise bitter ve ölçülü seçenekler daha sağlıklı olduğunu kaydetti.
SU TÜKETİMİ VE UYKU ŞART
Günde 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Susamayı beklemeyin. Aşırı çay ve kahve, uykuyu bozabilir” diyor. Sınav sabahı alışık olunmayan gıdalar denenmemeli. Ayrıca, 7-8 saat uyku ve hafif egzersiz, stresi azaltarak öğrenmeyi destekledi. Öztürk, ailelere, evde öğün düzenine dikkat etmeleri ve çocuklarının beslenme alışkanlıklarını sabırla yönlendirmeleri çağrısında bulundu. Dengeli beslenme, uyku ve hareketin birleşimi, sınav dönemini daha verimli kıldı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Marmara TV
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Sınavlarda beslenme uyarısı! Kahvaltı atlanmamalı
Sınavlarda beslenme uyarısı! Kahvaltı atlanmamalı
Kimileri stresten ötürü iştahını kaybederken kimileri yüksek kalorili atıştırmalıklara yönelerek sağlığını riske atabiliyor. Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, sınav döneminde zihinsel performansı destekleyen, odaklanmayı artıran ve kaygıyla başa çıkmaya yardımcı olan sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.
İSTANBUL (İGFA) - Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, sınav döneminde öğrencilerin kahvaltıyı atlamaması gerektiğini belirterek, dengeli beslenmenin başarıyı artırdığını vurguladı.
Sınav dönemlerinde öğrenciler sıklıkla kahvaltıyı atlıyor, ancak Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu söyledi. Diyetisyen Öztürk, uyandıktan sonra bir saat içinde yapılacak kahvaltının enerji verdiğini ve konsantrasyonu artırdığını belirterek, "Yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, ceviz ve mevsim sebzeleriyle hazırlanan bir kahvaltı, zihinsel odaklanmayı destekler. Sınav sabahı yağlı ve sindirimi zor besinlerden kaçınılmalı” dedi.
Öğün atlama veya abur cuburun zihinsel performansı düşürdüğünü ifade eden Öztürk, "Her öğünde sebze, tam tahıllı karbonhidrat, sağlıklı yağ ve protein öneriyor. Tavuk, balık, bulgur, zeytinyağı ve probiyotikler bağışıklığı güçlendiriyor. Ara öğünlerde ise çiğ badem, kefir, tam buğday ekmeği ile peynir veya meyve-yoğurt gibi seçenekler kan şekerini dengede tutuyor" dedi.
Basit Şekerden Kaçının, Omega-3 Tüketin
Şekerli gıdalar yerine kuru meyve, yulaf ve tam tahıllar tercih edilmesini öneren Öztürk, hafızayı destekleyen Omega-3 kaynakları için haftada 2-3 kez somon, uskumru gibi balıklar, ceviz ve semizotu önerdi. Öztürk, sınav öncesi çikolata tüketiminde ise bitter ve ölçülü seçenekler daha sağlıklı olduğunu kaydetti.
SU TÜKETİMİ VE UYKU ŞART
Günde 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Susamayı beklemeyin. Aşırı çay ve kahve, uykuyu bozabilir” diyor. Sınav sabahı alışık olunmayan gıdalar denenmemeli. Ayrıca, 7-8 saat uyku ve hafif egzersiz, stresi azaltarak öğrenmeyi destekledi. Öztürk, ailelere, evde öğün düzenine dikkat etmeleri ve çocuklarının beslenme alışkanlıklarını sabırla yönlendirmeleri çağrısında bulundu. Dengeli beslenme, uyku ve hareketin birleşimi, sınav dönemini daha verimli kıldı.
Kaynak: İGF Haber
Son Haberler
Mustafa Palancıoğlu'ndan '15 Temmuz' mesajı
Artvin ve Rize'ye kuvvetli yağış uyarısı!
İzmir'deki bakımevinde korkutan yangın!
Milletin yazdığı diriliş destanı 9. yılında
Ordu Büyükşehir’den yol konforu hamlesi
Gaziantep ile Tiran kardeş şehir oluyor
Düzce’de sokak köpeklerinin toplanma görüntüleri sosyal medyada tepki çekti
Meriç Nehri’nde Türkiye Kupası kürek yarışları nefes kesti
DMM: Bayrampaşa’daki iddialar gerçeği yansıtmıyor
Kocaeli'de yeni otobüs terminali bu gece hizmete giriyor
Esenyurt Belediye Başkanı tahliye edildi... CHP İstanbul: Halk iradesi gasbediliyor!
Muğla Dalaman’da halk ekmek satışı deneme üretimine başladı
Esnafa ve vatandaşlara binlerce bayrak dağıtıldı
Bursa Osmangazili judocudan Avrupa Kupası’nda bronz madalya
Kartepe Teleferik 15 Temmuz’da yüzde 50 indirimli