Bayramda tatlı keyfi için uzman önerileri... Tatlının doğru zamanı öğle sonrası
Bayramda tatlı keyfi için uzman önerileri... Tatlının doğru zamanı öğle sonrası
Bayramda tatlı keyfi için uzman önerileri... Tatlının doğru zamanı öğle sonrası
Haber Giriş Tarihi: 04.06.2025 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2025 14:20
Kaynak:
İGF Haber
Kurban Bayramı’nda tatlı ikramları sofraların vazgeçilmezi olsa da, aşırı tüketim sağlık sorunlarını tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, tatlıdan vazgeçmeden sağlıklı tüketim için porsiyon kontrolü, doğru zamanlama ve hafif alternatifler önerdi.
İSTANBUL (İGFA) - Kurban Bayramı’nda kalabalık sofralar ve tatlı ikramları, mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar riskler taşıyabilir.
Uzman Diyetisyen Ceren Turan, tatlıyı tamamen kesmek yerine ölçülü ve bilinçli tüketmenin önemini vurguladı.
PORSİYON KONTROLÜ ŞART
Diyetisyen Turan, “Sağlıklı bireylerde günlük kalorinin yüzde 10’undan azı ilave şekerden gelmeli. Bayramda bu, 1 küçük kase sütlü tatlı veya 1 dilim şerbetli tatlıyla sınırlı olmalı. 4 dilim baklava ile 1 dilim aynı değil, porsiyon her şeydir” dedi.
Şerbetli tatlılar yerine daha masum seçenekler öneren Turan, “İlave şekersiz sorbe, 1 top sade dondurma, 2 kare bitter çikolata, hurma özlü sütlü tatlılar veya yoğurt-meyve karışımları hem lezzetli hem sağlıklı” diye belirtti.
TATLININ DOĞRU ZAMANI: ÖĞLE SONRASI
Araştırmalara göre, tatlı öğle yemeğinden sonra tüketildiğinde vücut şekeri daha iyi tolere edildiğini belirten Uzman Diyetisyen Ceren Turan, “Gece metabolizma yavaşlar, tatlı yağ depolanmasını artırabilir. Öğle sonrası küçük bir atıştırmalık olarak tatlı tüketmek ideal,” dedi.
Tatlı sonrası şişkinlik ve mide yanması için Turan, “10 dakikalık yürüyüş kan şekeri dalgalanmalarını ve şişkinliği azaltır. Nane veya rezene çayı sindirime destek olur” önerisinde bulundu.
ÇAY-KAHVE TÜKETİMİNE DİKKAT
Turan, tatlıyla birlikte çay-kahve tüketiminde temkinli olunması gerektiğini belirterek, “Şekersiz çay veya kahve reflüyü tetikleyebilir. Etli yemekten sonra demir emilimini engellememek için çay-kahve içimi en az 1 saat ertelenmeli,” uyarısı yaptı.
Diyabet hastaları için Turan, “Ekmek veya pilav gibi karbonhidratlar azaltılarak tatlı dengelenebilir. Bitter çikolata, meyveli tatlılar veya küçük porsiyon kuru meyve tercih edilebilir. İnsülin kullananlar kan şekerini düzenli takip etmeli,” dedi.
ET VE TATLI AYNI ÖĞÜNDE OLMAMALI
Protein ve şekerin birlikte sindirimi zorlaştırdığını ifade eden Turan, “Etli yemekten sonra şerbetli tatlı mideyi yorar. Tatlıyı ara öğün olarak veya ayrı bir zamanda tüketmek daha sağlıklı” dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Marmara TV
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bayramda tatlı keyfi için uzman önerileri... Tatlının doğru zamanı öğle sonrası
Bayramda tatlı keyfi için uzman önerileri... Tatlının doğru zamanı öğle sonrası
Kurban Bayramı’nda tatlı ikramları sofraların vazgeçilmezi olsa da, aşırı tüketim sağlık sorunlarını tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, tatlıdan vazgeçmeden sağlıklı tüketim için porsiyon kontrolü, doğru zamanlama ve hafif alternatifler önerdi.
İSTANBUL (İGFA) - Kurban Bayramı’nda kalabalık sofralar ve tatlı ikramları, mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar riskler taşıyabilir.
Uzman Diyetisyen Ceren Turan, tatlıyı tamamen kesmek yerine ölçülü ve bilinçli tüketmenin önemini vurguladı.
PORSİYON KONTROLÜ ŞART
Diyetisyen Turan, “Sağlıklı bireylerde günlük kalorinin yüzde 10’undan azı ilave şekerden gelmeli. Bayramda bu, 1 küçük kase sütlü tatlı veya 1 dilim şerbetli tatlıyla sınırlı olmalı. 4 dilim baklava ile 1 dilim aynı değil, porsiyon her şeydir” dedi.
Şerbetli tatlılar yerine daha masum seçenekler öneren Turan, “İlave şekersiz sorbe, 1 top sade dondurma, 2 kare bitter çikolata, hurma özlü sütlü tatlılar veya yoğurt-meyve karışımları hem lezzetli hem sağlıklı” diye belirtti.
TATLININ DOĞRU ZAMANI: ÖĞLE SONRASI
Araştırmalara göre, tatlı öğle yemeğinden sonra tüketildiğinde vücut şekeri daha iyi tolere edildiğini belirten Uzman Diyetisyen Ceren Turan, “Gece metabolizma yavaşlar, tatlı yağ depolanmasını artırabilir. Öğle sonrası küçük bir atıştırmalık olarak tatlı tüketmek ideal,” dedi.
Tatlı sonrası şişkinlik ve mide yanması için Turan, “10 dakikalık yürüyüş kan şekeri dalgalanmalarını ve şişkinliği azaltır. Nane veya rezene çayı sindirime destek olur” önerisinde bulundu.
ÇAY-KAHVE TÜKETİMİNE DİKKAT
Turan, tatlıyla birlikte çay-kahve tüketiminde temkinli olunması gerektiğini belirterek, “Şekersiz çay veya kahve reflüyü tetikleyebilir. Etli yemekten sonra demir emilimini engellememek için çay-kahve içimi en az 1 saat ertelenmeli,” uyarısı yaptı.
Diyabet hastaları için Turan, “Ekmek veya pilav gibi karbonhidratlar azaltılarak tatlı dengelenebilir. Bitter çikolata, meyveli tatlılar veya küçük porsiyon kuru meyve tercih edilebilir. İnsülin kullananlar kan şekerini düzenli takip etmeli,” dedi.
ET VE TATLI AYNI ÖĞÜNDE OLMAMALI
Protein ve şekerin birlikte sindirimi zorlaştırdığını ifade eden Turan, “Etli yemekten sonra şerbetli tatlı mideyi yorar. Tatlıyı ara öğün olarak veya ayrı bir zamanda tüketmek daha sağlıklı” dedi.
Kaynak: İGF Haber
Son Haberler
Antalyalılar Kadınlar Plajı’ndan büyük memnuniyet duyuyor
Antalya Büyükşehir yaylalarda yeni yollar açıyor
Antalya Alanya’nın içme suyu altyapısına güçlü dokunuş
Antalya Büyükşehir geleneksel aşure ikramlarına başladı
Ankaralı adaylara “AGS-KPSS Genel Tekrar Kampı”
Ankara Büyükşehir'den trafiğe nefes aldıracak proje
Ankara Büyükşehir'den "Çocuk İhtiyaç Haritası” çalıştayı
ABB'den çocuklara ücretsiz futbol yaz kursu
Avrupa Parlamenterler Meclisi'nde Adana rüzgarı
Dıblanzade Konağı Gündüz Bakımevi’nin temeli atıldı
Adana Altın Koza’ya başvurular başladı
TAV İşletme Hizmetleri New York JFK Havalimanı’nda üçüncü yolcu salonunu açtı
Tatil yerleri sessiz, tüketici temkinli: 2025 yazı durgun geçiyor
Türkiye’nin ilk dijital su altı haritası hazırlanıyor
Aksa Bursa'dan doğal gazda kaçak arama mesaisi