A sınıfı yumurtalarda 'tüketim tarihi' zorunluluğu... Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde değişiklik
A sınıfı yumurtalarda 'tüketim tarihi' zorunluluğu... Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde değişiklik
A sınıfı yumurtalarda 'tüketim tarihi' zorunluluğu... Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde değişiklik
Haber Giriş Tarihi: 18.07.2025 10:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2025 10:06
Kaynak:
İGF Haber
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde yapılan değişiklikleri Resmi Gazete’de yayımladı. Yeni düzenlemeler, yumurta sınıflandırma, etiketleme ve pazarlama standartları güncelleniyor. Tebliğe uyum tarihi 31 Aralık 2025 olarak belirlendi.
ANKARA (İGFA) - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, yumurta üretim, sınıflandırma, etiketleme ve pazarlama süreçlerinde Avrupa Birliği mevzuatına uyumu hedefleyen düzenlemeler içeriyor.
Tebliğ, Tarım ve Orman Bakanı tarafından yürütülerek, yumurta sektöründe kalite, şeffaflık ve tüketici güvenliğinin artırılması amaçlandı.
Yumurtaların gıda sanayiine gönderilmesine ilişkin ifadelerin netleştirildiği tebliğde, gıda katkı maddeleri, bulaşanlar, pestisit kalıntı limitleri ve mikrobiyolojik kriterlere dair yönetmelik referansları güncellendi.
ETİKETLEME VE SINIFLANDIRMA... ESKTRA TAZE YUMURTALARDA SON TÜKETİCİYE ULAŞIM 4 GÜN
A sınıfı yumurtalarda “tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi zorunlu hale geldi. Yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün içinde son tüketiciye ulaşması ve 10 gün içinde sınıflandırılıp paketlenmesi gerektiğinin altı çizildiği tebliğde, ekstra taze yumurtalar için bu süre 4 gün olduğu belirlenirken, 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı olarak değerlendirileceği kaydedildi.
Bu arada yumurtaların saklama sıcaklığı (+5)-(+8) °C olarak düzeltildi.
Kalite standartları konusunda da paketleme öncesi kalite kusurlu yumurta oranı yüzde 5, pazarlama ve satış aşamalarında yüzde 7 olarak belirlendi.
Gıda işletmecilerinin bu tebliğe uyum süreci olarak 31 Aralık 2025 olacağı kararlaştırıldı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
A sınıfı yumurtalarda 'tüketim tarihi' zorunluluğu... Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde değişiklik
A sınıfı yumurtalarda 'tüketim tarihi' zorunluluğu... Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde değişiklik
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde yapılan değişiklikleri Resmi Gazete’de yayımladı. Yeni düzenlemeler, yumurta sınıflandırma, etiketleme ve pazarlama standartları güncelleniyor. Tebliğe uyum tarihi 31 Aralık 2025 olarak belirlendi.
ANKARA (İGFA) - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, yumurta üretim, sınıflandırma, etiketleme ve pazarlama süreçlerinde Avrupa Birliği mevzuatına uyumu hedefleyen düzenlemeler içeriyor.
Tebliğ, Tarım ve Orman Bakanı tarafından yürütülerek, yumurta sektöründe kalite, şeffaflık ve tüketici güvenliğinin artırılması amaçlandı.
Yumurtaların gıda sanayiine gönderilmesine ilişkin ifadelerin netleştirildiği tebliğde, gıda katkı maddeleri, bulaşanlar, pestisit kalıntı limitleri ve mikrobiyolojik kriterlere dair yönetmelik referansları güncellendi.
ETİKETLEME VE SINIFLANDIRMA... ESKTRA TAZE YUMURTALARDA SON TÜKETİCİYE ULAŞIM 4 GÜN
A sınıfı yumurtalarda “tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi zorunlu hale geldi. Yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün içinde son tüketiciye ulaşması ve 10 gün içinde sınıflandırılıp paketlenmesi gerektiğinin altı çizildiği tebliğde, ekstra taze yumurtalar için bu süre 4 gün olduğu belirlenirken, 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı olarak değerlendirileceği kaydedildi.
Bu arada yumurtaların saklama sıcaklığı (+5)-(+8) °C olarak düzeltildi.
Kalite standartları konusunda da paketleme öncesi kalite kusurlu yumurta oranı yüzde 5, pazarlama ve satış aşamalarında yüzde 7 olarak belirlendi.
Gıda işletmecilerinin bu tebliğe uyum süreci olarak 31 Aralık 2025 olacağı kararlaştırıldı.
Kaynak: İGF Haber
Son Haberler
TOKİ'nin 105 sosyal konutu Pazaryeri'nde hak sahiplerine teslim edildi
Cumhurbaşkanlığı uyardı, Sağlık Bakanlığı Israrcı! 'Gelmeyen hasta' kesintisine tepki büyüyor
Yüzyılın Konut Projesi'nde son hafta! Başvurular 19 Aralık'ta tamamlanıyor
Başkan Altay, Konya’nın ilçelerinden gelen gençlerle buluştu
Kocaeli Gebze'de üstyapı çalışmalarını yerinde incelendi
Ankara’da “Park Et Devam Et” uygulaması 3 noktada hizmet veriyor
Bursa’da su ürünleri denetimleri sıkı tutuluyor
Kırmızı bültenli 24 suçlu daha Türkiye'ye getirildi... 2,5 yılda 584 firari yakalandı
Bursa'da Osmangazi bir kreşe daha kavuşuyor
Bursa’da DNA barkod denetimleriyle gübre takibi sağlanıyor
Mesleki Yeterlilik Kurumu, yeni ulusal standartları yayımladı
Edirne İl Sağlık'tan Keşan'daki yatırımlara yerinde inceleme
Bursa’da geleneksel 'Mimarlar Balosu'
Geyve Doğantepe’ye 132 metre derinlikten kaliteli su
Bursa'da 2026 coşkusu başladı